Op steeds meer plaatsen zie je een AED hangen. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een apparaat wat hulp het hartritme weer kan herstellen als er een hartstilstand is. Naast dat je het apparaat op plaatsen ziet hangen die openbaar toegankelijk zijn, zie je deze apparaten ook veel vaker binnen een besloten plaats hangen. Te denken valt dan aan een schouwburg, een theater, een kerk of binnen een bedrijfsplan. Het is natuurlijk een investering waarvan je hoopt dat je deze nooit nodig zal hebben maar die voor jezelf, je omgeving wel een extra stuk veiligheid kan bieden.

Hoe werkt het?

De AED is dus nodig als iemand geen hartritme meer heeft. Zorg dat als je het apparaat gaat gebruiken er ook contact is met iemand van de meldkamer bij 112. De centralist kan dan voor versterking zorgen die de taak van je kunnen overnemen. Maar er is wel behoefte aan snelheid. Hoe langer er geen hartritme is, hoe groter de schade voor de patiƫnt. De AED geeft je instructies wat je het beste kan doen. Is een schok wel noodzakelijk of is er andere hulp beter. De slimheid van het apparaat is dus de basis van het succes wat dit apparaat heeft.

Aanschaf AED

De aanschaf van een AED is niet het enige wat belangrijk is als je deze extra zekerheid wil. Je kan een AED online bestellen en denken dat het dan klaar is, maar omdat een AED gekoppeld is aan hartproblemen is het ook zinvol om na te denken over een reanimatiecursus. Door een aantal keren te oefenen met de AED weet je hoe je dit apparaat in geval het echt noodzakelijk is moet bedienen. Daarnaast weet je ook wat je kan verwachten als er een reanimatie nodig is. Een goede voorbereiding is ook hierbij belangrijk. Maar het liefste wil je natuurlijk dat de aanschaf van een AED goed is voor de veiligheid, maar dat je het apparaat nooit hoeft te gebruiken.